"Rakan Baik"

29 November 2012

Alahai Darwisy..

Dua minggu Darwisy muntah2 dan cirit,sehari je darwisy sihat dan ceria.Esoknye Darwisy start batuk - batuk dan selsema serta demam.aduhaiii..pkul 4 pagi iera tjaga cz darwisy nangis kuat sgt.iera check suhu darwisy dah 40'c..terus menggelabah dan ambik kunci kete g KPJ.Samapi sane doktor juz masukkan ubat ikut b*nt*t darwisy.Doktor check tekak cakap tekak darwisy cam bengkak skit dan merah.Doktor juz bagi ubat antibiotik dan ubat batuk selsema.Kata doktor kalau suhu tak turun lagi dalam masa 3 hari bawak darwisy ke hospital lagi. Lepas doktor masukkan ubat tu suhu darwisy turun la kejap.lepas 2 jam suhu naik lahi 38 ~ 39'c.huhuhuhu..kesiannye tgk si kecil ni.makan pun tak lalu,air pun tak nak.mujur die nak hisap susu.

sudahnye hari ke 4 iera bawak darwisy ke KPJ lagi untuk jumpe Dr.Hoe (consultant Darwisy).klu iera g KPJ mmg iera akan jumpe Dr.Hoe cz servis die mmg sangat memuaskan dan baik.Ye la,dah die mmg pakar..bayar pun mahal.huhuhu..(mujur panel husband,klu tak ke gov gak laa..).Lepas doktor check darwisy,terus Dr.Hoe cakap..haayyyaaaa...kenapa hari ni baru bawak check..die punya paru-paru dah ada kahak ni..suhu pun sangat tinggi 39.6'c..nak tak nak hari ni anak you kena tahan wad dulu cz saya nak buat pemeriksaan lanjut.Kena check darah cz dulu dah ambik sample najis.

So,seme hal pendaftaran dan pergi balik ambk barang ulang alik ke rumah iera yang sattlekan daripada awal.mujur adik ade leh die temankan darwisy kat wad sementara darwisy tido.nak buat camne,suami keje jauh.penat tu memang la penat sesangat cz iera pun demam,selsema dan batuk.berjangkit dengan Darwisy.
So,dek kerana dah berkahak darwisy terpaksa la membuat rawatan fisiologi jugak(sedut kahak).Hari pertama memang tak sanggup tengok tapi hari2 seterusnye dah makin ok cz masa awal2 lagi dah set dalam hati (aku mesti kuat cz nak anak cepat sihat dan mmg aku sorg je kat sini,klu tak sape lagi nk temankan Darwisy)tp air mata tetap mengalir deras setiap kali dengar tangisan si kecil.Mujur masa ambik darah Darwisy tak nangis cz Pembantu makmal juz ambik darah kat jari je.

Note : Ade betulnye kata Zira,mungkin antibodi darwisy tak cukup cz Darwisy juz minum susu formula je..insyaAllah,iera akan cuba bagi darwisy minum susu ibu lak.Chaiyok..chaiyok..IERA BOLEH!!!

2 comments:

aku la... said...

bersabarlah semantara nak tunggu setahun..masa tu antibodi dia dah kuat skit..

Atia Adina said...

nanti besar sikit kuat lah tu....kecik mmg mudah kene penyakit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...