"Rakan Baik"

30 November 2012

masa kecil -Adam Darwisy

Haiiii.....waktu ni umur saya baru 2 bulan.
Kulit saya sangat sensitif.habis naik bintik2 kat badan saya tapi saya tak menangis kerana saya budak baik.Kalau tak selesa,saya xnak nangis,saya hanya hisap jari saya je..kalau sakit sikit2 pun saya tak nangis,kalau sakit sangat2 baru saya nangis..

29 November 2012

Alahai Darwisy..

Dua minggu Darwisy muntah2 dan cirit,sehari je darwisy sihat dan ceria.Esoknye Darwisy start batuk - batuk dan selsema serta demam.aduhaiii..pkul 4 pagi iera tjaga cz darwisy nangis kuat sgt.iera check suhu darwisy dah 40'c..terus menggelabah dan ambik kunci kete g KPJ.Samapi sane doktor juz masukkan ubat ikut b*nt*t darwisy.Doktor check tekak cakap tekak darwisy cam bengkak skit dan merah.Doktor juz bagi ubat antibiotik dan ubat batuk selsema.Kata doktor kalau suhu tak turun lagi dalam masa 3 hari bawak darwisy ke hospital lagi. Lepas doktor masukkan ubat tu suhu darwisy turun la kejap.lepas 2 jam suhu naik lahi 38 ~ 39'c.huhuhuhu..kesiannye tgk si kecil ni.makan pun tak lalu,air pun tak nak.mujur die nak hisap susu.

sudahnye hari ke 4 iera bawak darwisy ke KPJ lagi untuk jumpe Dr.Hoe (consultant Darwisy).klu iera g KPJ mmg iera akan jumpe Dr.Hoe cz servis die mmg sangat memuaskan dan baik.Ye la,dah die mmg pakar..bayar pun mahal.huhuhu..(mujur panel husband,klu tak ke gov gak laa..).Lepas doktor check darwisy,terus Dr.Hoe cakap..haayyyaaaa...kenapa hari ni baru bawak check..die punya paru-paru dah ada kahak ni..suhu pun sangat tinggi 39.6'c..nak tak nak hari ni anak you kena tahan wad dulu cz saya nak buat pemeriksaan lanjut.Kena check darah cz dulu dah ambik sample najis.

So,seme hal pendaftaran dan pergi balik ambk barang ulang alik ke rumah iera yang sattlekan daripada awal.mujur adik ade leh die temankan darwisy kat wad sementara darwisy tido.nak buat camne,suami keje jauh.penat tu memang la penat sesangat cz iera pun demam,selsema dan batuk.berjangkit dengan Darwisy.
So,dek kerana dah berkahak darwisy terpaksa la membuat rawatan fisiologi jugak(sedut kahak).Hari pertama memang tak sanggup tengok tapi hari2 seterusnye dah makin ok cz masa awal2 lagi dah set dalam hati (aku mesti kuat cz nak anak cepat sihat dan mmg aku sorg je kat sini,klu tak sape lagi nk temankan Darwisy)tp air mata tetap mengalir deras setiap kali dengar tangisan si kecil.Mujur masa ambik darah Darwisy tak nangis cz Pembantu makmal juz ambik darah kat jari je.

Note : Ade betulnye kata Zira,mungkin antibodi darwisy tak cukup cz Darwisy juz minum susu formula je..insyaAllah,iera akan cuba bagi darwisy minum susu ibu lak.Chaiyok..chaiyok..IERA BOLEH!!!

09 November 2012

Cirit dan Muntah


 Amaran : entry tak bergambar cz tak sempat nak bergambar2 la..


Satu family Cirit dan muntah-muntah..tapi yang paling kesian kat Darwisy,muntah-muntah dan pada masa yang sama cirit skali..atas kuar bawah pun kuar.berapa kali salin pampers dan baju.Lepas muntah tu die mesti cam orang kelaparan gile.nangis2 nk susu n jumpe ape je terus ngap..lepas minum susu,secara automatik terus muntah balik..aduhaiiii...siannye tgk ank kecil ni.

Esoknye iera terus bawak Darwisy ke klinik dan doktor bagi surat terus refer KPJ.Sampai je KPJ jumpa doktor pakar,doktor ambil sample najis cz kebetulan masa jumpa doktor tu darwisy cirit lagi.Doktor cek suhu,tak demam,cek jantung ok dan badan masa ok dan aktif.

Lepas ambik ubat terus balik rmh dan tidokan darwisy.Petang tu daddy Darwisy lak cirit dan muntah-muntah.alahai kesiannye tengok..asyik2 ke sink dan bilik air.Sekali tengok cam lucu gak cz macam orang pragnent..hahaha..tapi muntahnye lagi teruk dari orang pragnent r..hahahhaa(jahat tak bini?)...camtu la sampai ke pagi esok.esok terus bawak daddy g klinik.Doktor cakap masalah cirit ni disebabkan virus,bukan makanan cz kalau keracunan makanan,seme kene serentak tapi kes ni sorang2 yang kena.Tiba-tiba tengok adik iera lak longlai,rupanye malam tadi pun die muntah2 sampai ke pagi.aduhaiiii...ape nak jadi ni... virus dah menyerang...

iera pun pening2 dan cam nak muntah jugak tapi masih leh kawal lagi..esoknye kakak iera yang pragnent tu lak cirit.aduhaiiii..kesian jugak kat die cz xde ubat utk ibu mengandung.esoknye husband die lak yang kena dan sampai la hari ni darwisy dan suami kakak iera masih tak ok lagi.still cirit dan muntah2...

 note : masuk hari sabtu ni,appointment ke 4 darwisy ke kpj untuk masalah cirit ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...