"Rakan Baik"

20 April 2012

External Cephalic Version (ECV) for breech

src : http://www.summitmedicalgroup.com/library/womens_health/external_cephalic_version/

Genap 37 minggu iera pragnent,doktor arahkan supaya rujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah,Kuala Terengganu (HSNZ)untuk berjumpa pakar sebab kepala darwisy masih lagi kat atas (breech).Suami iera masih lagi outstation dan sangat2 busy dengan fasa ke 2 projek empangan kenyir.

Pagi 2 Jan 2012 iera,mak dan suami terus ke HSNZ untuk rujukan pakar.Sampai je kat sana,layanan nurse ok2 je la tp disebabkan masa ni adalah awal tahun, so ramailah nurse yang bercuti.diorg pun duk la mengumpat sesama diorang.tak kisah la kan janji nurse2 yang ade ni buat kje dgn baik.siap daftar wad n check up bagai,iera terpaksa duk bilik second class dulu coz bilik 1st class dah penuh.masuk2 je wad datang la sorang doktor lelaki muda ni n terus masukkan jarum kat tangan iera.katanye nak ambik darah n esok nak masukkan ubat untuk ECV proses.Tapi yang musykilnye doktor yang akn buat ECV kat iera tu sepatutnye pakar dan pakar tu sendiri yang patut check iera n buat ape2 keputusan kan?it's okay la..biarkan die cucuk je la sbb die kan doktor..tapi yang tak tahannye apsal jarum yang die masukkan dalam tangan iera tu sakit sgt n tak sampai 5 minit tangan iera dah bengkak.mahunye menitis jugak air mata ni cz kesakitan.mula2 iera mintak tolong nurse bukakkan dulu jarum tu cz rase cam tak kena je cara die masukkan.Alih2 nurse kat situ jawab dgn muka tak puas hati n cakap iera ni ngada2 n tak leh tahan sakit.die kata,jgn nak pandai2 tu kan doktor yang masukkan.OKKK.fine doktor yang masukkan tp tangan iera dah bengkak ni ape kes????sebelum ni iera dah selalu kene cucuk n masukkan jarum kat tangan cz selalu gak masuk wad.Tiba2 iera teringat kat sepupu yang kje kat hospital gak.Sambil dah tersedu..cite kat die tangan bengkak.terus die marah2 n sahkan yang doktor tu dah tersilap cucuk.Ape lagi,iera bangun terus pergi ke kaunter nurse untuk mintak die bukakkan jarum tu lagi.nurse yang duk kat kaunter ni dah tak cakap pape2 terus bukakkan je kot sbb masa tu mata iera dah merah n suara dah lain.(kalau die tak nak bukak,iera akan bukak sendiri.)

Tepat jam 6 petang,nurse datang bgth supaya iera bersiap ke bilik 1st class.Sampai je kat bilik tu layanan memang tip top n bilik air cond.jauh beza dgn bilik second class td.Esoknye doktor pakar datang n check.kata doktor die tak boleh buat ECV tu skrg.die kena pantau dulu n baru boleh buat ECV coz doktor nak pastikan baby betul2 matang dan sihat.setiap2 hari doktor check n akhir doktor cakap akan buat ECV masa kandungan iera 38 minggu.So,terpaksa la berumah di HSNZ dulu.Sampai je hari Nak buat ECV iera terpaksa puasa dulu malam tu n paginye bukannye doktor pakar yang buat.Tapi doktor biasa je cz doktor pakar tu ade kes emergency kat labour room.

Awal2nye iera masih mampu tersenyum sebab tak tahu pape pasal proses ni tp masa proses ni bermula..subhanaAllah..hanya tuhan yang tahu betapa sakitnye dan risaukan keselamatan baby kat dalam perut.Cara proses tu dilakukan pun sangat2 kasar cz die force baby tu supaya berpusing ke kedudukan yang betul.(doktor yang buat proses tu rupenye takde pengalaman n baru first time nk buat).nurse yang temankan iera masa tu pun mengandung.masa proses tu dilakukan.nurse tu takde.pastu tu baru die cakap yang die pun tak sanggup nak tengok cz die pun rase cam perut die memulas2.hahhaa..tapi seriusly,kalau boleh jgn la buat proses ni.Baik buat dgn bidan kampung je lagi selamat.Selesai je proses tu iera terus rase berpinar2 n nak pitam..huhuhu..

Apepun bile kedudukan baby dah betul,badan pun rase ok skit daripada solat duduk,iera dah leh solat berdiri.after 2 days,doktor benarkan iera pulang ke rumah.tak sampai 2 hari duk rumah dah start rase sakit nak bersalin...

2 comments:

Atia Adina said...

wow....takutnya....tak der apa2 risiko ke kat baby....kot lah terbelit tali pusat ke masa dia duk pusingkan tu

iera said...

memang bahaya kak cz bukan doktor pakar yang buat lagipun selepas die pusing bari die cek jantung baby.bukannye die cek tali pusat pun.Bagi iera,better buat dgn bidan lagi selamat.pastu g klinik scan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...