"Rakan Baik"

23 April 2012

Pengalaman Bersalin


Caj Bersalin Hospital Kerajaan.
11 Jan 2012,Rabu malam,iera start sakit2 tapi masih lagi bleh tahan.Pagi khamis tu,iera dah rase tak sedap hati dan sakit makin kerap.iera call husband mintak balik awal skit.Pkul 3,husband sampai rumah dan masa tu dah start keluar tanda2 lendir darah.husband ajak ke hospital tp mak cakap kalau pergi hospital awal2 pun nurse takkan buat ape2.So,juz tunggu dan menahan sakit kat rumah je la dulu sampai pukul 10.30 malam.Sakit makin memuncak dan badan iera dah start terketar2 dek menahan kesakitan.Tu pun iera tak nak pergi hospital lagi,suami iera dah makin risau.Husband terus bersiap dan suruh iera bersiap untuk ke hospital.Sampai je kat Hospital Dungun,iera terus daftar dan nurse suruh masuk labour room.Masuk je labour room jalan dah terbuka hampir 6 cm.Bile dah terbuka 6 CM doktor terus pecahkan air ketuban.Lepas pecahkan ketuban tu iera start sakit yang teramat sangat.Masa tu,ade 2 patient yang tengah meneran nak salin.Die meneran,iera pun meneran.Baby die lahir,baby iera tak kuar-kuar jugak..Pkul 12,nurse check lagi..katanye jalan baru buka 8cm.Kata doktor,kalau anak sulung kena tunggu bukak 10cm baru leh bersalin.Tunggu punye tunggu smpai pukul 3.30 a.m masih lagi 8cm.Nurse yang merawat iera tu bukannye datang nak beri semangat ke ape tapi datang marah2 n cara checknye memang tersangat kurang ajarrrr.Dah hampir 12 jam iera menahan sakit,nak makan pun tak lalu..iera dah rase langsung tak bertenaga dan tak tahu mane datangnye perasaan dengan sendiri cakap kat nurse tu kalau jalan saya dah tekleh terbuka,please operate je la.saya dah takde tenaga.nurse tu tiba2 makin marah2 dan menengking cakap kalau tak tahu pape jangan pandai2 nak request..(.iera.masih bersabar.)..after 5.00 a.m doktor datang dan check lagi tapi masih lagi 8cm.So,doktor terpaksa rujuk iera ke HSNZ,K.Tganu.

Sebelum naik ambulans,nurse cucuk la tangan ni untuk masukkan air tp punye la sakit.tak thu camne die masukkan..iera cakap sakit,die cakap iera ni manja.fine..malas nk bertekak.so,biarkan je la sebab sakit meneran ni lagi sakit.Dalam hati,masa tu semoga semuanye selamat je.Masa kat dalam ambulans tu si nurse 2 orang ni boleh plak tido.iera duk meneran sakit sorang2 dan botol air yang die masukkan kat tangan iera tu duk terpelanting sbb ambulans tu bergoyang2.sakit giler tp biarkan je.Bile nurse tu tersedar bleh plak die marah kat iera.Katanye kenapa duk meneran jugak.Kan dah cakap td jangan teran.Kalau awak terberanak kat dalam ambulans ni,kan ke susah.(Giler doh..bukan iera sengaja nak teran,memang sakit tu meneran dgn sendiri)."Nurse ni mesti tak pernah bersalin ".Sesampai je kat HSNZ,K.Tganu..ada la sorang attendant lelaki ni,datang tolong betul2kan kain(selimut) yang menutupi sekujur badan iera ni.Masa tu cam pelik gak dan tertanye2 apsal die ni rajin sgt dan si nurse 2 orang tu leh duk tergelak2 kat kaunter pendaftaran.Tiba2 attendant yang budiman tadi mintak iera angkatkan badan skit,katanye nak betulkan kain tu.Bile iera angkat je badan,terus rase sejuk je badan ni.Ya Allah..rupenye hampir separuh tubuh iera ni tak ditutupi kain.patutlah Attendant tu buat keje sambil menunduk je.Sakitnye hati masa tgk nurse2 tadi tu buat tak layan je tapi attendant lelaki ni yang datang tolong betulkan kain iera.

Satu lagi azab masa nurse tu tolakkan iera ke labour room cz jauh jugak labour room tu daripada tempat pendaftaran td.troli tu asyik terlanggar2 lubang je.sakitnye rase perut ni.Sampai kat labour room,doktor cakap masih kena tunggu lagi 2 jam untuk tunggu bukaan jalan 10cm.SubhanaAllah,sakitnyer..tapi sabar je la.Masa tu jam 8.30 am..maksudnye 10.30 baru keputusan dibuat samada operate atau bersalin normal.Tiba2 doktor datang check lagi dan cakap jantung anak iera dah tak stabil.mungkin sebab air ketuban dah kering.Doktor masukkan plak satu alat untuk external check jantung baby.Sakitnye tuhan je yang tahu.after 9.20 a.m datang la sorang doktor ni.maybe doktor ni baru masuk cz tukar sif.Die datang dan cek balik masalah iera.After that,die cakap..kesiannye kat awak..dah hampir 12 jam menanggung kesakitan.Die terus check jalan iera skali lagi dan die jugaklah yang sahkan iera terpaksa operate dan emergency case.after 10.30 a.m,iera dimasukkan plak ke operation teater dan tepat 11.03 a.m 13 Jab 2012.Alhamdullah,Adam Darwisy Bin Mas Irwady dilahirkan ke dunia dengan selamat dan sihat.lepas keluarkan baby,doktor cakap rupenye iera ade fibroid dan fibroid tu yang menyekat baby keluar.fibroid tu tak la besar sangat,that why la masa scan pun tak nampak tp disebabkan die duk dalam rahim dan di jalan keluar baby.so,memang effect jugak la pada proses kelahiran baby.

After bersalin,iera dimasukkan ke wad HSNZ,K.tganu..terpaksa duk kat wad 3rd class sbb wad2 lain dah penuh.Alhamdulillah,nurse2 kat HSNZ ni semenye baik2 dan tak sombong langsung.Sangat puas hati dengan servis diorg.Selepas 2 hari diwad,iera boleh la terus balik ke rumah.


Note : Kepada nurse yang bertugas di wad bersalin,Hospital Dungun..tolonglah buat kerja secara ikhlas dan
           jujur.Gaji yang anda nikmati tu,hasil duit rakyat jugak.Masih rase sakit hati yang sangat2 lagi kat 
           nurse2 Hospital Dungun.

7 comments:

eT said...

huhu...tu la kan iera...kalo la sakit tu leh bg kt nurse tu baru dia tau langit tinggi rendah...
Alhamdulillah sume selamat...

Atia Adina said...

ish ish ish....siannya kat ira.....teruk lah nurse2 kat hospital dungun tu.....tak patut sungguh....nnt kene kat dia baru dia tau....akak dapat rasa kesakitan ira tu.....dulu masa nak bersalin atia....lama gak tahan sakit tunggu 10cm

iera said...

kak et : sakit sangat2 kak..tapi lagi sakit hati ni masa tgk muke slamber nurse tu yang duk tdo.huhu

iera said...

atia : servis wad bersalin hospital dungun memang fail la kak..semoga tuhan bagi die hidayah.insaf skit..sakit nak bersalin ni bukan main2.

Anonymous said...

Buat je surat dalam akhbar, tak pun tulis je surat ke Pengarah Kesihatan Negeri. Bagi pelajaran sikit ke nurse 2 ekot tuh.

Anonymous said...

Sy pernah kena dgn nurse kat hosp dungun. Sy alami ruptured ectopic pregnancy dan dh kehilangan byk sangat darah hinggakan nyawa sy hanya 50/50 shj lg. Sakitnya x tahu nk ckp apa tp nurse kat situ boleh marah2 sbb sy dh x brp sedar nk dpt respon mereka. Mmg sakit hatila sbb time tu dh x tahu hidup ke x tp masih ada yg sanggup melakukan perbuatan sebegitu.

Amy Zack said...

Kelemahan hospital kerajaan mmg mcm tu..bt kerja mmg x ikhlas...lg2 bahagian dewan bersalin...mmg x dinafikan...semua bt kerja sambil lewa dan x menghayati kesakitan org yg tgh sakit nk bersalin...kerja mmg cukup kasar cz campur letih n emosi dlm memberi khidmat...bkn kite x byr kn..lg pun peruntukan utk hospital mmg besar dripa kerajaan...kalau tidak takkan gaji dieorg ni bleh besar2...mmg mkn gaji bute n sen rakyat banyak...lg2 hospital kemaman tu...semua perkare bt sambil lewa...sy sendiri bt aduan tp tidak ada tindakan langsung...bile ditanye jwb nye prosedur...prosedur pe ngasar sangt...x ptut langsung.. sy mmg x halal kn duit sy yg dioerg ambik dan bt kerja x ikhlas...kementerian mmg lps tangan dlm hal cm ni..mentang2 rakyat miskin, hasil rakyat pun dieorg jugak yg kebas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...