"Rakan Baik"

24 August 2011

Check up bulanan Ogos 2011



Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa..

Dah lama tak update blog...semoga rakan2 alam maya semua masih sudi menjenguk blog usang ni(dah usang sgt dah..insyaAllah,lepas ni iera akan rajin2 update blog ni)

Alhamdulillah dah masuk hari ke 24 kite berpuasa dan tak lama lagi dah nak raya..Dan yang paling hepi,skrg ni iera dah terlepas daripada alahan muntah2 teruk dan takleh bau makanan dan masak2 ni..alhamdulillah sgt2..Baby pun dah start gerak2 dalam perut..walaupun masih lagi kecil tp iera tak sabar nak menunggu tarikh kelahirannya..agaknye boy ke girl la yer?hihihihihi

Check untuk bulan Ogos ni sebenarnye dah masuk check up ke 3 iera pergi kat Poliklinik Shah Alam..Alhamdulillah,layanan nurse2 kat sana sangat baik dan mereka sgt terlatih..seawal jam 7.30 pagi iera tengok diorg dah start bekerja..sungguh berbeza di klinik2/hospital kerajaan yang lain yang iera pernah pergi sebelum ni.Tak yah sebut la nama hospital2 yang pernah iera pergi tu sbb mgkin diorg pun dah berubah dan lebih komited menjalankan tugas dan tanggungjawab yang digalas.

scr : mr.google

Check Up pertama (24/6/2011)

-Alhamdulillah ditemani suami.
-Hb = 13.5
-Berat = 54.8kg
-Tekanan darah = 86/65


Check Up keDua (27/7/2011)

-Suami di Terengganu
-Hb = 10.4
-Berat = 56kg
-Tekanan Darah = 98/60
-Ambik darah
-Check Air kencing
-Minum air gula..(kene pose tau..paling letih menunggu)

Check Up keTiga (24/8/2011)

-Suami di Terengganu
-Hb = 10.5
-Berat = 55.6 kg
-Tekanan Darah = 94/54
-Check air kencing dan ambk darah kat jari
-Check jantung baby (Alhamdulillah baby sihat..)

Next Check up 21/9/2011

-semoga Hb meningkat.

P/s : Nurse cakap kena makan vitamin c + iron,tapi bile iera makan iron..iera mesti akan muntah2 dan pening kepala sampai nak angkat kepala pun tak bleh..huhuhuhu

ape nak makan ni untuk tambah darah lagi??..

Note : Ya Allah,selamatkanlah anakku dan panjangkanlah usia anakku..aminn..

9 comments:

Sarah Syazwani said...

kerang or organ dalaman tu pun leh tambahkan darah...akk pun dlu cmtu gak

Atia Adina said...

Hb iera lebih kurang sama ngan kak ad....doktor kat Suraya & Putrajaya risau. dia kata HB rendah bahaya....boleh berlaku tumpah darah....hubby akak dengar...cemas.....kat hospital kula pilah plak....doktor cakap normal sebab mengandung....tak perlu risau....HB rendah ni....badan cepat penat....wat keje lebu=ih sikit rasa nak pengsan.....akak makan Hemogen....tapi bacaan HB still macam tu gak....

iera said...

kak sarah : Iera dah try..tp tang kerang tu kena makan lagi la..yg organ dalaman tu hari tu nurse cakap kalau leh cari inisiatif lain sbb die tak galakkan sgt.

iera said...

kak ad: ye ke kak ad..tu r..iera mmg cepa sgt penat skrg ni.sakit kepala n rasa cam melayang2 je badan ni.
td nurse rekemenkan suruh ambk saferon.beli kat farmasi katanya..dr.wan kat klinik soraya bg premilet..iera duk try makan yang tu la skrg ni tp nmpaknye hb tak naik2 gak.huhu

aku la... said...

MAKAN BUAH NAGA MERAH DAN BUAH DELIMA BNYAK2

~izan~ said...

hb akak dulu bawah 10 sokmo. mmg tiap2 kali cek kena amik darah byk..pengsan2 sampai masuk spital huhu.

try kerang la,mmg bagus.zat besi byk tu. =) atau dulu nurse ajar mkn ikan bilis byk2.smbal2 goreng tak pedas yg ikan bilis rangup tu pun ok. =)

dpt jugak asben teman kan..akak rasa akak tak pernah sekali pun berteman hehe...

iera said...

kak mas :hihihi..mmg buah feveret tu kak.hihi

iera said...

kak izan : ye ke..urm..risau gak takut pengsan sbb sblm ni pun darah iera mmg selalu kurang dan pernah pengsan sbb kurang darah..harap kali ni ok.
Alhmdulillah,atleast ada gak sekali husband dpt temankan..tu pun,iera ngelat..tgu die smpai sini dulu baru g check up.hehehe

aizuemi said...

aiyok... bp kamu tu doc cakap OK x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...