"Rakan Baik"

24 March 2011

ST12-Jangan Pernah Berubah

Oleh kerana lagu ni dah jadi lagu kegemaran en suami.jadi dengan rela hati saya tolong mencari dan mengabdikan lagu ni kat blog kami ni.so,untuk en suami tercinta..silalah hafal lagu ini yer..

*************************************************************************
Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Reff:[*]
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

[**]
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff:[*] , [**]

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


source : klik sini

13 March 2011

Hasil Seni Qasrina

Minggu ni Qasrina datang lagi ke pejabat untuk mengceriakan weekend kami..hihihi..so,bile qasrina dah bosan,tengok ape yang Qasrina dah buat..

Dan..pelukisnye adalah....


Ok,sekian..hihihi

note : pelukis muda..

12 March 2011

kambing naik basikal



Ape yang boleh anda ulaskan daripada gambar2 ni?
akrabnye tuan kambing dan kambing ni kan?kih..kih..kih..



note ; kat Malaysia ni ada tak orang camni?

keindahan ciptaan Allah s.w.t






sumber : daripada folder kat leptop en suami..dari email..

10 March 2011


Iera dapat email ni pagi tadi..iera rasa eloklah sekadar perkongsian..mana yang baik,kita berkongsi..mana yang tak baik,jadikan pengajaran..

Ni la diantara kandungan email tu :-

Assalamualaikum
Sekadar menyampaikan. ......

Pesanan terbaik dari seorang rakan....

Assalamualaikum,

Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui.

Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan

dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak,

seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh

melemparkan senyum kepada saya.

Kerana masih ada banyak waktu,

saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang

tidak saya kenali itu..

Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam.

Orangnya sudah berumur.

Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan.

Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.

Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada
tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul , dan

beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga.

Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada

anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah.

Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa

minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul.

Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh

surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan

dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, surah tauhid.
Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti

untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah
Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit.

Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena

dengan zaman sekarang, zaman globalisasi.

Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti

diajar supaya pegang betul-betul surah itu.

Sebab, dalam zaman globalisasi,

anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke

Amerika atau ke mana-mana.

Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah,

dia akan selamat, kata pak cik.

Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar
'untukmu agamamu, untukku agamaku' .
Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi

perkara yang saya mesti pegang.

Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda

Minda, kata pak cik, ialah ilmu.

Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden,

ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan >

sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati

Hati ialah iman, kata pak cik.

Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun

ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa.

Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul.

Kala u minda kuat tapi hati tak kuat,

maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan

iman,kata pak cik...

Ketiga, kuat fizikal

Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah,

susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik.

Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat,

susah nak beramal.

Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya
.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan,

beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya

di surau tersebut.
Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu.

Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..

Iqra'.....!

Take a break....... .meditate. ..3 minutes & calm your mind...
Recite 3x :
1. Katakanlah (wahai Muhammad); "

(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. "Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk

memohon sebarang hajat;
3. 'Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
4. "Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya".

My Little Baby Boy..

Yea..yea..dah dapat 2 orang nak buah..yang kakaknye nama Nur Syafika Najwa dan yang adiknya takde nama lagi..sian baby boy ni kan?so,buat masa ni panggil je baby boy dulu..hihihi..alaaalaaaaa...tomei2nyer..hihihihi.

Ni kisah Syafika masa kecik2 dulu..klik sini.

Layan je gambar2 baby boy yang baru berusia 3 hari ni...

tengah tido lagi..

saya lapar la..tengok rambut saya,terpacak kan?


ok..sekarang saya dah buka mata..sepet lagi mata saya ni kan?huhuhu..

Ya Allah,indahnya ciptaanMU..

Ni ayah Chik saya,ayah Chik nak ambik berkat sebab ayah chik pun dah tak sabar nak jadi daddy jugak..anak ayah chik nanti boleh la jadi kawan saya.hihihi

Eh..eh..nape kak yong saya duk kat celah kerusi tu??Oooo..kak yong saya merajuk ye sebab semua orang nak main2 dengan saya.

Ambik gambar dekat,cantiknya kak yong saya..mata besar..



Nota : Semoga tak lama lagi..baby boy dan kak yong dapat sepupu baru k..doakan chik dan ayah chik dapat baby gak tau..hihihi

09 March 2011

Makan Ais krim freee...

lunch semalam,kami keluar la makan sama2..tiba2 lalu ikut kafe bawah menara ni untuk beli makanan ringan skit..tapi tiba2 kak Nurzie a.k.a kak Ella berbesar hati nak belanja ais krim lak..
ape lagi..makan ais krim free la kite hari ni yer..hihihiii

kak bai n kak ros yang dapat dulu,terus dema makan..aiskrim depan tu iera punye aiskrim tau..

bestnye Ais Krim..yang tudung biru tu la yang belanja kami..hihihi


Nota : Thanks ye kak Ella..kami doakan semoga suami kak Ellacepat sembuh..amiiinnn

08 March 2011

Honeymoon kat Selatan Thailand

Honeymoon ke???

Bleh gak la kot..selagi kami bersama dan ke mana saja bersama,bagi kami..kami masih lagi sedang berhoneymooon..maklumlah..berjauhan la katakan..hihihihi

Kali ni iera,en suami dan family ke kelantan untuk mengziarahi sedara2 di kampung.Sebenarnya mak iera ni orang kelate..iera ank terengganu tau..hihihi..

Hari khamis malam jumaat iera naik bas dari Shah Alam ke Dungun..sampai pkul 4 pagi..(ngantuksss...sbb tak dapat tido lena..sejuk sgt2..).

Pukul 10 pagi,kami bertolak ke kelantan..kebetulan kakak ipar baru je bersalin pagi tu...so,kami pergi la tengok anak buah jap..baby boy lagi tau..hihihihi..(dah ade sepasang anak sedara)yang sendiri tak tahu lagi bile..semoga rezeki kami pun menyusul tak lama lagi..aminnn..

Sampai je petangnya,mak sedara terus ajak ke selatan Thailand ni..Nama tempat tu kalau tak silap..'Mundhok' (tak tahu ejaannya betul ke tak).nak ke Mundhok tu ke menyeberangi sungai kelantan.Dekat sgt2..juz 5 minit je dah sampai..tapi sorry la,iera tak sempat nak snap gambar sebab penuh sgt orang dalam sampan tu..panas lak tu.

So,layan je la gambar2 yang tak seberapa ni..memang tak byk ambik gambar sebab terlalu panas dan berdebu..biasa la, kat sane beriklim Monsoon Tropical..

Ni adik2 iera nak interprem dulu awal2..Nur Fatin Hanum...
Ni namanya Noor Farahana..si bongsu..

En suami sibuk memasukkan barang2 kecik kat dalam begnye..
dah malas nk pegang masuk dlm beg jer..senang..
Kat kedai ni ada banyak alatan dapur cam periuk,besen dan banyak lagi..
semuanya murah2 kalau kat tempat kite harga RM100,kat sini kite leh dapat RM50 ke bawah jer..
Dah penat beli barang2 dapur,kami singgah kedai selipar n kasut lak.

Adik2 yang dah penat berjalan..nampak tak barang kat sebelah diorg tu (kat trademark ierawady87.blogspot.com)?tu la barang2 yang kami dah beli,so..diorg kne jaga barang sementara kami pilih selipar lak..hehehe

Dah siap beli,masukkan kasut dalam kotak la..
Kalau nak tahu..tu la fasion tudung anak2 muda kat Thailand..(pelik gak kan?)huhuhu..

Muka dah monyok dan penat sgt2..panas tak tahu la nak cakap camne...(tp tetap bersemanagt nak bershopping punye pasal..hahahah..)



Syok la si Fatin ni duk kat tempat teduh..tepi skit..

Jeng..jengg..ni la selipar yang menjadi pilihan iera dari Selatan Thailand tu.(dah name pun programmer,nak selipar pun cap keyboard jugak..huhuhuhu)

nota : terima kasih en suami, i sayang u lebih..hihihihi

Singgah Hailam Kopitiam

Selamat Hari Wanita untuk semua wanita di Malaysia ni..hihihihi

Sebenarnye nak cite pasal khamis minggu lepas lagi kami pergi ke Hailam Kopitiam Seksyen 15,Shah Alam.Alkisahnye kak nuzie yang nak pergi bayar duit ketenye..tapi kami plak yang nak ikut sekali...hihihi..(bese la..ubah angin skit..asyik makan kat kafe menara ni jerk..sakit tekak nak menelan benda yang same jerk.)



Hari ni iera,kak bai n kak ros jadi VVIP tau.Semua pakai baju kaler PINK UNGU..
duk kat belakang..
Pink lagi tu kete kak nurzie..hahaha
Ni la tuan punye ketenye..yang pakai tudung coklat tu k..yang sebelah tu kak Mira selaku pembantu Kak Nurzie..wahahaa..
Sebelum makan,buat la star jap..
Sebelum pape..minum duluuu...ni milo kak bai punyer..kawww punyer..
Laksa...best gak laksa ni..kak bai punye order jugak laa..
Geng..geng..ni la mee kari.. i like it..hihihi..best...
Ni nasi lemak istimewa..mmg best..ayam perciknye pun besar..besaaaarr punyer
(kak mira,kak ros n kak nurzie punye order)
ha...tengok kak ros makan tu..memang menyelerakan kan??sodaaapppp...

nota : thanks kak nurzie sbb bawak kitorg keluar makan..hihihi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...