"Rakan Baik"

10 January 2011

Facebook akan ditutup 15 Mac depan



Wow..kecoh pasal facebook akan ditutup..ape la penting sgtnye facebook ni?
pengasasnye pun dah buat keputusan nk tutup..so,cari je altenatif lain untuk bersosial k..

sumber : KOSMO

GAMBAR laman web Facebook pada skrin sebuah komputer di Washington pada 9 November lalu.

ALO ALTO, California - Khabar angin dalam kalangan pengguna Internet mengenai penutupan laman sosial popular Facebook kini tersebar luas terutamanya menerusi laman sosial Twitter, lapor sebuah akhbar semalam.

Antara mesej yang disampaikan oleh pengguna Twitter adalah seperti: "Facebook bakal ditutup pada Mac 2011? Saya harap tidak."

"Khabar angin adalah Facebook akan ditutup. Tolong jangan beralih kepada Twitter dan jangan rosakkan pengalaman jaringan sosial saya," kata @jjelksboss melalui Twitternya.

Terdapat juga kumpulan yang dibentuk di laman Facebook yang meminta agar laman sosial itu tidak ditutup dengan mesej: "Facebook akan ditutup pada 15 Mac 2011. Adakah terdapat cara lain untuk menghalangnya?"

Pada bulan lepas Yahoo telah mengumumkan bahawa Yahoo Video akan ditutup pada tarikh sama tetapi ia tidak bermaksud semua jaringan di Internet akan turut terhenti.

Dalam perkembangan sama akhbar Weekly World News melaporkan bahawa pengasas laman sosial itu, Mark Zuckerberg, 27, sedang menghadapi tekanan untuk terus menguruskan laman sosial tersebut.

"Facebook sudah di luar kawalan saya dan tekanan menguruskan syarikat ini telah mengganggu hidup saya. Saya perlu hentikannya untuk mengelakkan tekanan ini," jelas Zuckerberg dalam satu sidang media di luar pejabatnya di Palo Alto baru-baru ini.

Dalam satu temu ramah menerusi telefon Zuckerberg memberitahu: "Saya secara peribadi tidak menganggap ia sebuah keputusan besar. Secara jujurnya saya fikir ia (menutup laman Facebook) adalah untuk kebaikan. Tanpa Facebook orang ramai akan keluar dan berjumpa dengan rakan-rakan, itu adalah lebih baik."


MARK ZUCKERBERG


"Saya tidak kisah mengenai wang. Saya hanya mahu kehidupan saya balik," kata Zuckerberg.

Akhbar itu melaporkan Naib Presiden Perhubungan Teknikal Facebook, Avrat Humarthi menjelaskan bahawa bermula 15 Mac ini pengguna tidak lagi akan dapat memasuki akaun Facebook dan meminta pengguna melakukan sesuatu agar semua gambar-gambar kesayangan tidak hilang.

"Seluruh laman web ini akan ditutup pada tarikh itu. Justeru, jika anda tidak mahu gambar-gambar di Facebook hilang, saya nasihatkan agar anda menyimpannya sebelum laman itu ditutup," jelas Humarthi.

Bagaimanapun, akhbar International Business Times melaporkan bahawa khabar angin itu hanya disebarkan melalui laman-laman blog dan tiada laporan daripada mana-mana akhbar arus perdana berhubung penutupan tersebut.

Menurut Lou Kerner dari firma Wedbush Securities, Facebook mempunyai lebih 600 juta pengguna di seluruh dunia dengan 300 pemegang saham. - Agensi

5 comments:

ijatnuar87 said...

hehehe...klu btol2 la jadi...mmg kejutan budaya la...nsib baik la blogger xder ura2 nak tutp,hehee...

iera said...

ijat : Tu la pasal tp saya tak kisah pun sbb banyak lagi cara lain kalau kite nk mencari kawan2 ni..hihihi

mamasue said...

mamasue tak kisah je tutup pun, sebelum2 ni pun bukannya ada FB pun kan...so biasakan lah diri balik tak ber FB...klu blogspot ni tutup,ha...baru terasa kot =)

Ina said...

btul..btul..btul...blogger takde lagi teruk...kena beli domain lak plak..

iera said...

mamasue : betul tu mamasue..bagus jugak kalau ditutup terus fb ni,byk keburukkan daripada kebaikkan sebenarnyer..kalu blogspot ni ditutup mmg terasa jugak la.hihi

ina : betul tu ina tp tak mustahil tau sbb skrg ni kan org duk sibuk mencari duit jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...