"Rakan Baik"

05 September 2011

Kali pertama beraya sebagai seorang isteri dan bakal ibu

entry kali ni takde gambar....

Alhamdulillah dah seminggu berhari raya..
hari ni dah start masuk keje..hihihihi..kat kampung mmg tak update blog la..nak buat camne..masa bersama yang tersayang terhad sgt2..so,fokuskan dulu pada yang lebih penting..hihihi..

Apepun sebelum terlambat iera dan suami nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin pada semua rakan2 yang sudi baca blog iera ni..
Tahun ni giliran beraya di rumah family suami..mmg sangat2 berbeza dengan persiapan rmh family iera.kalau sebelah family iera,malam raya tu la malam yg paling sibuk kami buat persiapan tp kat rmh family suami,takde persiapan papepun sebabnya esoknya selepas solat raya kami akan terus ke rumah nenek dan beraya kat sana.Tapi...disebabkan iera n suami satu daerah,lepas solat raya tu kami ke rumah family iera dulu..hahahaha..paling bestt..Lepas makan dan bersalam-salaman dengan family baru la kami bergerak ke rumah nenek suami semula..

Rumah nenek suami iera ni dikawasan kampung skit.banyak bukit2....so,iera mmg agak tak selesa la pada awalnye..bukan sebab iera ni duk kat bandar tp family mak n ayah iera mmg asal daripada keluarga disebelah pantai..Mula2 tu agak kekok/tak selesa la jugak..tp lepas duk kejap dan sembang2 dgn family/sedara mara suami dah mula rasa serasi..petang tu lak diorg ajak pergi mandi sungai..wahhhhhhh......mmg syok habis la..nak buat camne...sblm ni tak pernah mandi sungai lagi..(feel masa ni : mmg betul2 rase cam balik kmpg..cam yg kat dlm tv tu..balik kmpg n mandi sungai,,,syokkkk)hehehehee..tapi.....iera tak mandi pun..terpaksa duk kat tepi air je atas sebab2 keselamatan n keadaan perut yg makin membesar ni..tak berani la...biarpun dlm hati masa tu rasa nk terjun tiruk jer...sejuk sgt airnyer...jernih lak tu..sayangnye iera tak dpt nk snap gambar sbb henset rosak..camera lak tertinggal kat rmh..huhuhu..kat camera suami ada la skit gmbr2nye tp takleh tampal kat sini lak sbb ade sedikit sensorrr...

Tido rumah nenek smpai raya kedua,pagi2 tu ke kubur untuk ziarah kubur arwah atuk dan sedara2 yang lain..rupanye adat kat kampung nenek suami iera ni diorg akan adakan tahlil kat kmpg beramai..so,seme org akan bawak kuih sekali pagi tu..ada yang bawak buah,rendang,lemang,nasi n macam2 kuih lagi...lepas tahlil dan baca doa..kami ke kubur sedara untuk hadiahkan alfatihah dan lepas tu makan2 kat wakaf kubur tu..dah macam rupa kenduri dah..tp yg istimewanye kami dapat berkenalan dengan orang2 kampung kat situ.dah macam sedara sendiri dah..diorg semua baik2 dan ramah2..

raya ke 4 n 5,iera dan family iera ke kelantan sebab ada kenduri kawin sedara kat sana..jalan mmg jem la tp nk buat camne kan??huhuhuhuhuu..bile la kelantan nak ada highway kan?semoga highway kat tganu ni pun cepat siap..huhuhuhu..

raya ke 6,bertolak balik ke shah alam pkul 5 petang dan selamat tiba pada pukul 10.30 malam..alhmdulillah,perjalanan lancar walaupun takleh nak speed sbb banyak kenderaan jugak la malam tu..

nota : time kasih abg sebab datang jemput dan hantar syg..lepas ni kite g rumah nenek lagi yea..hihihi..seronok sgt2..tenang jer...

24 August 2011

Check up bulanan Ogos 2011



Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa..

Dah lama tak update blog...semoga rakan2 alam maya semua masih sudi menjenguk blog usang ni(dah usang sgt dah..insyaAllah,lepas ni iera akan rajin2 update blog ni)

Alhamdulillah dah masuk hari ke 24 kite berpuasa dan tak lama lagi dah nak raya..Dan yang paling hepi,skrg ni iera dah terlepas daripada alahan muntah2 teruk dan takleh bau makanan dan masak2 ni..alhamdulillah sgt2..Baby pun dah start gerak2 dalam perut..walaupun masih lagi kecil tp iera tak sabar nak menunggu tarikh kelahirannya..agaknye boy ke girl la yer?hihihihihi

Check untuk bulan Ogos ni sebenarnye dah masuk check up ke 3 iera pergi kat Poliklinik Shah Alam..Alhamdulillah,layanan nurse2 kat sana sangat baik dan mereka sgt terlatih..seawal jam 7.30 pagi iera tengok diorg dah start bekerja..sungguh berbeza di klinik2/hospital kerajaan yang lain yang iera pernah pergi sebelum ni.Tak yah sebut la nama hospital2 yang pernah iera pergi tu sbb mgkin diorg pun dah berubah dan lebih komited menjalankan tugas dan tanggungjawab yang digalas.

scr : mr.google

Check Up pertama (24/6/2011)

-Alhamdulillah ditemani suami.
-Hb = 13.5
-Berat = 54.8kg
-Tekanan darah = 86/65


Check Up keDua (27/7/2011)

-Suami di Terengganu
-Hb = 10.4
-Berat = 56kg
-Tekanan Darah = 98/60
-Ambik darah
-Check Air kencing
-Minum air gula..(kene pose tau..paling letih menunggu)

Check Up keTiga (24/8/2011)

-Suami di Terengganu
-Hb = 10.5
-Berat = 55.6 kg
-Tekanan Darah = 94/54
-Check air kencing dan ambk darah kat jari
-Check jantung baby (Alhamdulillah baby sihat..)

Next Check up 21/9/2011

-semoga Hb meningkat.

P/s : Nurse cakap kena makan vitamin c + iron,tapi bile iera makan iron..iera mesti akan muntah2 dan pening kepala sampai nak angkat kepala pun tak bleh..huhuhuhu

ape nak makan ni untuk tambah darah lagi??..

Note : Ya Allah,selamatkanlah anakku dan panjangkanlah usia anakku..aminn..

15 August 2011

jangan lepaskan peluang kerja kat uitm..klik sini

IKLAN PERJAWATAN PENTADBIRAN KONTRAK UITM BIL 3 TAHUN 2011


Salam sejahtera
Sukacita dimaklumkan bahawa Universiti Teknologi MARA (UiTM)dengan ini mempelawa calon-calon Bumiputera Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan kontrak (OS29000) di Kampus Shah Alam dan Cawangan bagi memenuhi Wawasan 2020 Negara.

Staf UiTM berstatus kontrak/sementara dimana pelantikan dibuat melalui Jabatan Pengurusan Perjawatan UiTM, hendaklah memohon melalui sistem aplikasi atas talian ("On-line") di Portal I-Staf >> eProses & Sistem Sokongan >> ePengambilanStaf.

Untuk bukan staf UiTM, permohonan hendaklah dibuat dengan melayari laman web UiTM di http://iapps.uitm.edu.my/epengambilanstaf/ dan dibuat melalui sistem aplikasi atas talian ("On-line") sahaja dengan mengisikan maklumat yang diperlukan.

Permohonan boleh mula dibuat mulai 12 Ogos 2011, Jumaat.

Tarikh tutup iklan dan membuat permohonan adalah pada 27 Ogos 2011, Sabtu.

Butiran lengkap berhubung iklan terbabit adalah seperti yang dilampirkan.


Sekian, terima kasih.

Bahagian Pengurusan Perjawatan
Pejabat Pendaftar
UiTM Shah Alam

19 July 2011

Mana yang lebih baik??


urm..sekarang ni kandungan dah masuk 13 minggu dan dah buat kad kat klinik kerajaan dan klinik panel.Tapi tak tahu nak check up kat mana.Yang mana satu lebih bagus erk?
Kalau nak ikutkan bersalin nanti insyaAllah nak pilih speacialist.
Huhuhu..tak tahu nak buat keputusan.kawan2,tolong la bagi pandangan.

13 July 2011

Layanan "Terhebat" di Hospital Kerajaan.

warning : entry kali ni agak panjang lebar,sila baca dengan penuh kesabaran..ngeee...:)

Dah lama tak bersiaran diblog yang dah hampir usang ni dek kerana kuasa malas menguasai diri iera semenjak dua menjak ini..Tapi kali ni betul2 ada cerita yang rasenya patut dikongsikan dengan kawan2.Bukan nak memburukkan nama institusi ni tapi hanya nak beri respon atas layan yang sangat2 'Berbudi bahasa'nya itu kepada rakyat2 malaysia dibumi terchenta ini.

Ini cerita minggu lepas punya,masa tu,iera balik kampung (takyah cite la kat mana kampung iera,kalau yang dah tahu tu takpela sebab cite2 camni bukan hanya berlaku dikampung iera je,iera rase kat mane2 pun berlaku).Isnin lepas hajat hati cuma nak temankan mak iera ke hospital untuk sambung ubat kencing manis dan darah tingginya je tp pagi2 tu iera dah mula rasa pening kepala dan asyik muntah..makan muntah,makan muntah..sakit perut ni..(ayat sedih mak masa tu : "camni la keadaan seorang ibu untuk dapatkan seorang anak..sakit pening,muntah dan lemah tetap ditanggung seorang diri..anak,bila dah besar dah tak nak dengar cakap ibu")huhuhuhuhu..sedihnye hati..rase nak je cium2 dan dakap ibu disebelah tu tp masa tu kat hospital..malu seh..hihihihi..

Seawal 7.45 pagi kami dah masukkan kad kat tempat registration tu dulu..mak cakap letak je kad tu,nanti jumpa doktor sekali.sebab sepanjang pragnent,iera tak pernah lagi jumpe doktor kat hospital kerajaan ni (kata orang,kadang2 check up kat hospital kerajaan ni lagi detail daripada klinik panel).So,iera pun letakkan jugaklah kad tu kat dalam box registration sebab kalau nak balik rumah pun tak larat jugak.kepala asyik pening je.

Tunggu punya tunggu sehingga pukul 12.00 tghri nama kami tak dipanggil2..sama gak dengan mak cik2 dan pakcik2 yang kat luar tu.rupanya seramai2 orang sakit kat situ cume ada sorang doktor jer.aduhaiii..maunye tak lama menunggu..kesian pak cik2 n mak cik2 ni tunggu lama.Dalam hati masa tu,pukul 1 nanti dah waktu rehat,doktor mesti nak kuar makan dulu..alaaa..takkan pkul 2 kena datang lagi kot..adusss...tiba2 no.giliran iera pun dipanggil jugak la...

ni dialog yang sangat2 "berbudi bahasa" tu berlangsung ;

doktor : ha..ni sakit ape?nurse takde tulis apa2 pun.
iera : aik..biar betul,tapi tu bukan kad saya doktor.
doktor : ahmad ... ni bukan nama awak ke?
iera : %^^$!@@#@$ (dalam hati),tu nama orang laki la doktor..saya perempuan..

tiba2 nurse depan doktor tu gelak..:hihihi..tu kad pesakit tadi la doktor.saya terlupa..

iera : Oooo..tak sengaja..takpe la..(dalam hati)
doktor : haa..awak ni sakit ape?
iera : saya ni pragnent doktor,saya datang sini ni sebab dah tak tahan asyik muntah2 dan
pening kepala sangat2.
doktor : Ni dah kawin ke belum (nada kuat)
iera : Dah la doktor..
doktor : Bile?(nada masih lagi kuat dan dah makin kurang sopan)
iera : bulan sebelas tahun lepas
doktor :habis tu mane suami awak?kenapa datang dengan mak je?

situasi mak iera masa tu juz terdiam jer(maybe terkejut orang tya anak die camtu)

iera : suami saya keje,nung duk kat dalam hutan tengah cari rezeki.saya datang je la
dengan mak saya.(dalam hati dah start bengang)
doktor : habis tu awak nak buat ape datang hospital?
mak iera : die tu asyik pening kepala dan muntah2..tengah alahan kuat lagi..
kalau leh doktor bagi la die mc sebab suami die kena masuk site sampai minggu depan
takleh nak hantarkan die pergi ke shah alam nak keje.
doktor : jawatan ape?
iera :dalam hati (ehh..ehhh doktor ni perlu ke nak tahu jawatan aku).PPTM..
penolong pegawai teknologi maklumat.
doktor :hmmm..nak berapa hari?
mak iera : ikut doktor la,agak2 leh bagi berapa hari..tengok keadaan die la ok ke tak dan
nak tanya kalau dalam keadaan camni boleh ke nak drive jauh2?
doktor : boleh..apsal takleh lak?kalau takleh drive naik je la bas.
iera : doktor,kalau tak pragnent pun saya muntah bile naik bas tu,ni kan pulak la tengah
pragnent.saya datang ni bukan nak mintak mc je semata-mata..saya nak check..
kalau tak leh nak check pun bleh tak bagi apa2 ubat yang bleh kurangkan pening
kepala dan muntah saya ni?
doktor : nak bagi ubat ape?
iera : dalam hati (aku ke die doktor?)
doktor :saya bg awak mc 2 hari je dan bagi ubat tahan muntah dan gastrik.
nnti boleh la awak drive balik ke shah alam
iera : saya nak tanya la doktor,ubat tahan muntah ni akan menyebabkan pening kepala
tak?sebab sebelum ni saya ada ambik ubat tahan muntah ni tapi lepas makan tu saya
rasa pening sangat2 dan muntah balik ubat tu.ubat gastrik tu pun sama.
doktor :ubat muntah ni mane ada buat awak rasa pening.biasa la tu,awak kan pragnent.
orang pragnent memang selulu rasa penig.
iera :oooo..

tiba2 doktor tu gerak ke belakangkan sikit kerusi die.

iera : eh..doktor pun pragnent ke?
doktor :ha'aaa..
iera : Ooo..patut la..time kasih doktor.

sampai kat kaunter ubat..

ahli farmasi : puan,ni ubat puan yer..puan ada muntah2 ke?
iera : yer..saya sebab saya pragnent.
ahli farmasi :Ooo..kalau boleh puan jangan makan sangat ubat ni yer.makan bila perlu je sebab
ubat ni leh menyebabkan puan rasa pening kepala nanti.
iera : Lorrrr...

Tiba-tiba rasa nak tengok nama doktor tu kat slip MC yang die bagi..

nama masih ditulis dengan pen,..(mungkin doktor baru)
sebab rasanya kebanyakkan doktor memang dah ada cops nama siap dengan jawatan masing2.
so,anggap je la dokrot ni masih baru dalam bidang ni.

(hati jahat : doktor baru je pun,dah nak berlagak..ngeh..ngeh..ngehh(bertanduk..))


Nota : bukan nak cari salah sesiapa,kalau ye pun boleh tak berbudi bahasa.dalam situasi ni saya tak salahkan semua pihak hospital..cuma doktor tu sorang je yang saya rasa perlu pergi kursus untuk berbudi bahasa..sama-sama lah kita berbudi bahasa yer.

30 June 2011

Menunggu (Aishiteru)

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…
*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan
reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru
Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali
kembali ke *)

20 June 2011

Kenapa dah lama tak update blog???


Kenapa??
Sebabnya buat masa ni iera betul2 takde idea dan perasaan malas nak berfikir sedang bergabung menjadi satuuuu (1)..
Sekarang ni duk melayan pening n mabuk jer..badan pun dah rase lesu..nak mengupdate blog pun jadi malas..tp mengintai blog2 kawan sungguh rajin..syok je tgk blog kawan2 yang lain..tp kenapa saya berperasaan terlalu malas yer?padahal ade je cerita yang nak dikongsikan tp ????urm....tak tahu laaa...
note : mengomel sorang2 dalam hati..

31 May 2011

Lapar..Lapar..dah Lapar Lagi..


Tolong laaa....kenapa asyik lapar sangat ni???baru je 5 minit td makan,lapar lagi...padahal rasenye tak berhenti2 lagi menguyah ni..kadang2 makan nasi je jadi nak muntah.,.tapi kadang2 nak sgt makan nasi..macam2 dah makan ni..dah tahu nak makan camne dan nak makan ape lagi..
Tolonglah kawan2ku sekalian yang ade pengalaman tu kongsi kat sini dan mungkin kalau2 yang ada resepi2 best waktu pragnent tu berkongsi disini..Anak saya ni kuat makan agaknya(dan..dan..baby jugak dapat nama.hihiihi)
Pastu nak tanya dalam masa 2, 3 bulan ni memang tak boleh nak mengurut ke?Bahu ni asyik terasa berat je..angin satu badan..hampir setiap malam terjaga sebab dari aras pinggan hingga kaki kanan dan peha kiri jadi cramp..nak sapu ubat kat perut n pinggang takut takleh sebab mak cakap takut nanti baby panas..so,iera sapu je la kat betis..(kadang2 nangis gak sebab sakit sgt tapi mata tetap pejam sebab ngantuk..hihihi)

26 May 2011

Lelong Tiket Masuk Ke Sunway Lagoon.


Ni la Akibat tak plan awal2.Alkisahnya 28 May ni kami nak berpindah.So,memang tak dapat la nak pergi bersuka ria kat Sunway Lagoon ni.akhirnya membazir je tiket ni..So,kepada sesiapa yang berminat leh la hubungi iera.Kami Jual RM50 Satu Tiket..ade Dua(2) tiket.

Tak pernah masuk lagi Sunway Lagoon ni..So,tak reti sangat nak citer..kat tiket ni tulis For All PARKS..

Waterpark + Amusement Park + Wildlife Park + Extreme Park + Scream Park.

Valid On 28 May 2011..

Siapa Cepat,die dapat..

24 May 2011

Amalan semasa mengandung, doa disaat ingin melahirkan dan amalan mendidik anak


Amalkan membaca surah An-Nahl ayat 78

وَاللّهُ أَخْرَجَكُم مِّن بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لاَ تَعْلَمُونَ شَيْئاً وَجَعَلَ لَكُمُ الْسَّمْعَ وَالأَبْصَارَ وَالأَفْئِدَةَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
" Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur".

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita hamil bersalin/melahirkan anak, insya-Allah.

Doa nabi yunus ~ LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ DZALIMIIN” (Surah Anbiya’)

"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

"Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin

Adalah amat baik sekali jika mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti.

Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi.

Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan Nabi Isa AS.

AMALAN KETIKA MENGANDUNG

Sewaktu mengandung, sebaik-baiknya kita membaca surah-surah di dalam Al-Quran untuk dijadikan amalan harian.

Ia juga baik diamalkan sewaktu membesarkan anak-anak.

1. Surah Yusuf: Utk mendapatkan anak yang comel/cantik

2. Surah Luqman: Utk mendapatkan anak yang bijak/pintar/pandai

3. Surah Maryam: Utk mendapatkan anak yang soleh

4. Surah An-Nahl ayat 78: Utk memudahkan bersalin (dengan izin Allah SWT)

5. Surah Al-Fatihah

6. Surah Yaasin

7. Surah Ayatul Kursi

8. Surah Al-Araaf ayat 189

9. Surah Al-Imran ayat 38: Doa memohon anak yang baik

10. Surah Al-Imran ayat 8-9: Doa memohon rahmat

11. Surah Ibrahim ayat 40: Doa agar anak tetap mengerjakan solat

12. Surah Al-Baqarah ayat 128: Doa agar anak patuh kepada Allah SWT

13. Surah Yassin ayat 22 - 23: Untuk menjaga aqidah/memberi hidayah kepada anak

14. Surah As-Sajdah ayat 7-9: Doa agar anak menjadi orang yang soleh dan baik

15. Surah Al-Furqan ayat 74: Doa agar dikurniakan anak yang menyejukkan/menyenangkan hati ibu bapa/doa untuk mendisiplinkan anak/doa untuk kebahagiaan sekeluarga.


Untuk mudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh.

Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati, insya-Allah.

SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung)
Barangsiapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat.

SURAH YUNUS (Yunus)
Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat.

SURAH YUSUF (Yusuf)
Barangsiapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesolehan kepada anak-anaknya.

Barangsiapa membacanya akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya.

Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup.

SURAH IBRAHIM (Ibrahim)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

SURAH MARYAM (Maryam)
Barangsiapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

SURAH AS-SAJDAH (Sujud)
Barangsiapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala penyakit rohani dan jasmani.

23 May 2011

Kini,Sudah bergelar "Mak Buyung"...

en suami masih menyimpan dan masukkan dalam kotak balik..katanya kenangan terindah..


Alhamdulillah,rezeki dari Allah tidak pernah ditolak.Kini dah mencecah 6 bulan kami bergelar suami isteri.Sepanjang perkahwinan kami ni banyak sangat berita gembira yang kami terima dan rezeki datang mencurah-curah.Alhamdulillah..Semuanya hanya Tuhan yang tahu.

Malam isnin malam yang sepi..en wady ajak pergi klinik memandangkan isterinya telah lewat 7 hari dari tarikh sepatutnye period..dan si isteri telah menunjukkan tanda2 pening2,mual dan cepat penat ditambah plak selsema dan batuk2.

tunggu giliran dan masuk jumpa doktor,doktor tanya sakit ape iera juz cakap selsema n batuk2.pastu pelik gak sbb doktor suruh p check air kencing.Tak lama lepas tu,tiba2 doktor datang dan cakap "CONGRATULATION".Wah..rasa jantung cam berhenti jap berdenyut..pelik pun ada kenapa doktor cakap congratulation???..pastu doktor cakap u dah pragnent..sebak pun ade sebab terlalu gembira...Wajah en hubby pun masa tu betul2 bertukar dan i nampak pada sinar matanya yang die sangat2 bahagia dan gembira.Lepas sesi soal jawab jap dengan doktor,doktor cakap usia kandungan iera dah 5 minggu..

Malam tu terus call parent dan family untuk sampaikan khabar gembira ni..Alhamdulillah..syukur..syukur Ya Allah...Terima kasih sangat2..

nota : Kami tak kisah lelaki ataupun perempuan,yang penting bayi kami sihat.aminnn...

Surat Dari Murid Pencinta Nasi Lemak

Ke hadapan Guru Besar yang saya kasihi,
Saya, Mohd Hazwan salah seorang murid pemulihan tahun 6 Sekolah Kebangsaan Pasir Gudang 5, ingin memohon kepada tuan untuk menarik balik larangan menjual nasi lemak di kantin sekolah.Untuk pengetahuan tuan, saya sekarang sudah tidak semangat lagi untuk belajar ketika di dalam kelas kerana tidak dapat makan nasi lemak 50 sen pada waktu rehat.Nasi lemak merupakan sumber tenaga utama saya setiap hari.Kebanyakan kawan-kawan saya juga merasakan hal yang sama
Saya juga pernah mempunyai dua orang abang yang bersekolah di sini satu masa dulu, mereka memberitahu saya yang mereka hampir setiap hari makan nasi lemak di kantin sekolah walaupun dulu harganya cuma 30 sen sepinggan.Tuan nak tau di mana mereka sekarang?Seorang telah menjadi doktor di Hospital Besar Kuala Lumpur dan seorang lagi akan menamatkan pelajaran dalam bidang teknologi makanan tidak lama lagi.Jadi saya rasa alasan murid-murid akan menjadi lembab dalam pelajaran adalah tidak munasabah.
Alasan kedua yang mengatakan nasi lemak boleh menjadi penyebab obesiti juga adalah kurang tepat. Walaupun saya hari-hari makan nasi lemak tapi saya tidak juga obesiti. Saya masih slim dan berat sentiasa maintain kerana saya selalu beriadah antaranya berlari-lari di padang dan lari dari sekolah.Sebenarnya ini berpunca dari gaya hidup murid-murid sendiri yang selalu mengamalkan budaya 'makan tidur facebook blog tidur' seterusnya menyumbang kepada obesiti.Justeru, saya mencadangkan agar waktu Pendidikan Jasmani ditambah dari 1 jam seminggu kepada 4 jam seminggu.Selain itu perhimpunan pagi juga boleh digantikan dengan senamrobik untuk menggalakkan murid-murid bersenam.Hari Sukan sekolah juga perlu dibuat setiap 2 bulan sekali.
Tambahan pula, larangan penjualan nasi lemak di kantin telah menyebabkan jualan makcik kantin merosot dengan mendadak.Saya dapat lihat riak wajahnya yang sentiasa bermuram setiap hari.Saya bimbang ini akan memberi kesan kepada kesedapan makanan di kantin sekolah kita.
Saya berharap agar pihak tuan akan mempertimbangkan aduan dan cadangan saya ini. Bak kata pepatah 'nasi lemak merupakan warisan zaman-berzaman, takkan nasi lemak hilang di dunia'.
Yang benar,
Murid pencinta nasi lemak 50 sen
--

09 May 2011

Cara2 Diet Yang Sangat Bagus

Sumber gambar kucing : mr.google..


kalau kebanyakkan info hanya menyentuh mengenai bagaimana cara untuk membuang /membakar lemak.Hari ni iera rasa lagi molek kalau iera berkongsi pengalaman untuk menambahkan lemak didalam badan dan saluran darah kita.Bukan ape,nak kurus tu susah bebenor rasenyer,tapi kalau nak gemok tu sekejap jer..huhuhuh..

Ni antara menu untuk menggemukkan diri yer..

1) Bangun pagi,minum susu penuh krim dan makan krim kek,cheese kek.

2) pkul 9 pagi,makan nasi lemak berserta telur goreng,ayam rendang,dan minum sirap ais.

3) pkul 11 a.m jangan lupe minum pagi dengan air kopi dah kuih.

5) Menu untuk tengah hari makan nasi dengan kuah gulai,sambal belacan,ayam goreng dan macam2 jenis kuah yang sangat sedap...

6) pukul 3,makan goreng pisang rm3 berserta ais batu campur..slurrrpppp....bestnyerrrr..

7) on the way nak balik keje,bleh singgah untuk beli bubur kacang atau sewaktu dengannya.

8) Pukul 7,perut masih lagi lapar...kuar depan rumah beli je bugger ayam special.

9) kul 10 malam,perut lapar lagi camne nak tido ni..kuar la kejap p KFC ke,mcD ke,Pizza ke untuk menenangkan perut anda..

InsyaAllah,jika anda mengamalkan diet seperti ini dalam masa 3 hari anda akan dapat melihat peningkatan jumlah lemak tepu pada badan anda dan penyakit kecing manis,darah tinggi juga kan berdamping dengan anda.so,renung2kan dan selamat beramal...

Cantik ke tak cantik?

Sumber : kosmo

baca berita selanjutnyer di sini.

Dah canggih sgt dunia skrg ni,sampaikan sanggup bertindik camni..huhuhu..korang sanggup ke?eee...cantik sekejap,pastu merana seumur hidup..tak ndaknyer iera...aduhai..dunia oh dunia..

27 April 2011

Picnic-Hulu Lentang

Ahad hari tu,member2 rumah 7 orang semuanya ajak berpicnic.dah lama sgt merancang tp baru kali ni je betul2 dapat realisasikan hasrat kami ni..biasa la,7 orang ni mmg tak pernah duk rmh weekend..ada je keje nak kena buat..of course la dating,shopping atau balik kampung...hihihihi..bujang katakan...(i bujang jugak tp kat shah alam je la..)

kami bertolak seawal jam 7.30 pagi,sebelum bertolak..baca la doa dulu..niat beriadah kerana Allah dan semoga silaturahim kami berkekalan dan dirahmati..


Air sungai Hulu lengtang..sangat sejukk..


Pemandangan dari tapakt kami berpicnic..

Kak Tini,org yg paling excited nak pergi berpicnic..dan org yg paling lama beremdam dalam air..

Kak ida..

set up barang2..

Antara menu kami..sandwich dan habis masa on the way ke sini..hahhaa

Atap yang meneduhkan tapak picnik kami..sungguh nyaman...

Seseorang telah terlepas..dah smpai dalam air..org lain duk sibuk bakar ayam..

Berempat..masih takut2..



pkul 1 tghri,kami bertolak pulang..berhenti kat RnR Genting Sempah untuk solat zohor dan beli buah berangan...i like buah berangan..best...

nota : sungguh seronok main main,tp sampai je rumah masing2 tido tak hengat dunia..hahahhaa

23 April 2011

Putera Kak Et : Muhammad Ammar Izz

Tengahari semalam pergi ke rumah kak et nk tgk dak cik..hihihi..sampai je sane terus tak lepaskan peluang dkung baby..mane tau kot2 melekat jugak..hihihi..

ni antara gambar putera kak et..

Cam dania kan?

Alah..bergerak lak..hihihihi..comel2..geram untie nk cubit2 pipi tu tau.

sukanyer die..hihihihi..cakkk!!

Ala..alaaa..dah cenyumm..hensem sgt tau..


To kak Et dan family : Tahniah dah dapat sepasang,kak et jg diri n kesihatan baik2 tau.selamat berpantang dan jumpe lagi..

11 April 2011

Dasyatnya Kiamat


اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُه dan Selamat Sejahtera.


Saya hanya menyampaikan pesanan ini sahaja.

sebagai renungan dan PEDOMAN
Dahsyatnya Hari Kiamat Dan Padang Mahsyar.
Assalamualaikum Wbr.


Hari yang Pasti Terjadi


Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.



✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Beringatlah..

NIKMAT kehidupan yang dikurniakan Allah kepada setiap hamba-Nya ialah gambaran cinta dan kasih sayang yang tidak terbanding. Kesusahan hilang dengan kesenangan, kejahilan lenyap dengan pengetahuan, kesakitan terhapus dengan kesihatan dan kegelapan berganti gemerlapan.

Terlalu banyak nikmat dilimpahkan kepada isi dunia ini, tinggal lagi kita memanfaatkan setiap satunya dengan harapan untuk mendapat keberkatan dari-Nya.

Ada manusia cuba menghitung nikmat, membandingkannya dengan kesusahan hidup dihadapi, lalu ternyata kemewahan hidup yang Allah kurniakan tidak terkira dengan jari. Nikmat melihat, mendengar, merasa, berfikir malah berkongsi kehidupan penuh kasih sayang tidak akan diperoleh jika tiada kuasa yang menganugerahkan. Tentu kita tidak boleh menyesali kepayahan dan kesukaran hidup di dunia, malah anggaplah ada hikmah menanti sementara iman diuji, tetapi berusahalah untuk mencari kesenangan.

Firman Allah yang bermaksud: "Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani." (Surah An-Nahl, ayat 18)

Ada kala kita tidak sedar apa yang dimiliki hari ini adalah nikmat, bahkan ada orang lain yang tidak dapat merasainya. Sebab itu kita tidak harus lupa mensyukuri segala kemurahan hati Allah SWT menganugerahkan sebuah kehidupan lengkap. Cuma, ada kemudahan yang Allah sediakan tidak dapat dimanfaatkan akibat sikap manusia yang tidak tahu menghargai nikmat.

Sikap manusia yang mudah lalai dan lupa menyebabkan nikmat dikurniakan tidak memberi apa-apa faedah kepada manusia itu sendiri. Usia yang panjang sepatutnya diisi dengan kebajikan dan faedah kepada diri sendiri serta orang lain. Malangnya, ada yang menghabiskan kehidupan dari awal hingga saki bakinya dengan judi dan zina. Tidak pula terkilan dengan kezaliman dan kejahatan meragut atau merompak, bahkan ada kehidupan orang lain yang terkesan dengan kejahilan ini.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Tidak berganjak kedua kaki seorang hamba pada hari kiamat sehingga ia disoal mengenai umurnya pada perkara apakah ia habiskan dan ilmunya untuk apakah ia gunakan dan harta bendanya dari manakah ia peroleh dan pada apakah ia belanjakan dan juga tubuh badannya pada perkara apakah ia susutkan kemudaan dan kecergasannya." (Hadis riwayat At-Tirmizi)

Buat orang yang berhati-hati menjaga amanah Allah, mereka tidak akan alpa dengan kemewahan dunia kerana sedar semuanya adalah pinjaman saja, sebaliknya berusaha meningkatkan limpahan rahmat dan nikmat itu.

Ia supaya nikmat Allah yang ada padanya dapat dikongsi dengan orang kurang berkemampuan kerana orang yang tidak melupakan hari akhirat walaupun dunia ini menjanjikan seribu kemewahan adalah orang yang tidak membazirkan nikmat Allah dengan keangkuhannya sebagai manusia.

Allah berfirman yang bermaksud: "Dan ingatlah bahawa kehidupan dunia ini meliputi segala kesenangan dan kemewahan, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat tidak lain hanya ibarat hiburan dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya, kalaulah mereka mengetahui hakikat ini tentu mereka tidak akan melupakan hari akhirat." (Surah Al-Ankabut, ayat 64)

Diriwayatkan oleh Al-Imam At-Tirmizi: "Daripada Abdul Rahman Abi Bakrah dari ayahnya, seorang lelaki berkata: Wahai Rasulullah! Siapakah sebaik-baik manusia? Berkata Rasulullah: Sebaik-baik manusia ialah orang yang dipanjangkan umurnya dan umur itu dipergunakan untuk berbuat kebaikan. Berkata lelaki itu lagi: Siapakah sejahat-jahat manusia? Maka Rasulullah berkata: Sejahat-jahat manusia ialah orang yang dipanjangkan umurnya tetapi digunakannya untuk berbuat kejahatan."

Usia panjang adalah satu nikmat tidak ternilai kerana dengannya kita terus dapat beribadat, merasai kehidupan, berkongsi kebahagiaan dan merencana masa depan. Jika nikmat usia ini diambil semula pemiliknya maka kita tiada peluang untuk terus menjadi hamba yang taat dan bersyukur. Sebab itu jika kita beringat bahawa setiap yang bermula itu ada akhirnya, maka usia adalah satu peringatan sangat bermakna. Justeru, jika kita mengerti nikmat Allah yang satu ini tidak boleh dirayu jika Allah menghendakinya semula, apalah daya kita.

Sedangkan bertahun lamanya Dia berikan kita peluang dan ruang untuk memanfaatkannya demi kehidupan lebih abadi. Janji-janji kosong juga tidak mampu menukar qada' dan qadar-Nya, dan kita sepatutnya sedar bahawa kematian adalah pengakhiran.

06 April 2011

Rutin Harianku..

Dah lama tak update blog ni..

Maaf ye kawan2..buat masa ni iera betul2 takde mood nak berblog atau masukkan ape2 entry kat blog..tak tahu la kenapa..

Rutin hidup ni kadang2 membuatkan seseorang menjadi bosan (jangan salah falam tau,bukan rutin berblog tp rutin hidup harian)..

Pukul 6.30 pagi bangun dan solat subuh,bersiap ke pejabat..
pukul 5.00 petang,punch card dan terus balik ke rumah sewa,malangnya takde ape2 yang istimewa di rumah (pulang ke rumah sewa,untuk tido dan mandi semata-mata)...
pukul 10.00 malam,tido dan bersedia untuk bangun keesokkan hari...

Setiap hari mengira hari,hari jumaat adalah hari yang paling bahagia dalam hidupku..pkul 9.30 malam naik bas dan bertolak ke terengganu untuk berjumpa seseorang yang amat dirindui.

Setiap hari ahad,pukul 9.30 malam adalah hari yang paling sedih buat diriku kerana malam tu aku akan bertolak ke Shah Alam kembali..

Hari Sabtu dan Ahad (Siang) adalah hari yang paling bahagia dalam hidupku..

Setiap kali naik bas,badanku akan jadi kejang2 beberapa kali sepanjang perjalanan ke Terengganu dan ke Shah Alam..Muntah2 dan mabuk tu dan biasa..Sudahnya sampai je esok,mataku bertambah lebam dan badan jadi lesu..Ada kalanya sepanjang perjalanan menaiki bas tu aku tak dapat tido disebabkan kesejukan dan keadaan kerusi bas yang tak boleh nak laras..Tapi iera takkan pernah mengeluh..mungkin ini adalah sementara..

Nota : Setiap yang berlaku adalah dugaan daripadaNya dan iera percaya mesti ada hikmat yang tersembunyi..(iera,percayalah..ape yang iera lalui tidak seteruk yang orang lain alami..sentiasalah memandang kebawah agar tidak merasa sedih dan sesekali pandanglah keatas untuk mencari kebahagian dan kemenangan)

24 March 2011

ST12-Jangan Pernah Berubah

Oleh kerana lagu ni dah jadi lagu kegemaran en suami.jadi dengan rela hati saya tolong mencari dan mengabdikan lagu ni kat blog kami ni.so,untuk en suami tercinta..silalah hafal lagu ini yer..

*************************************************************************
Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Reff:[*]
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

[**]
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff:[*] , [**]

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


source : klik sini

13 March 2011

Hasil Seni Qasrina

Minggu ni Qasrina datang lagi ke pejabat untuk mengceriakan weekend kami..hihihi..so,bile qasrina dah bosan,tengok ape yang Qasrina dah buat..

Dan..pelukisnye adalah....


Ok,sekian..hihihi

note : pelukis muda..

12 March 2011

kambing naik basikal



Ape yang boleh anda ulaskan daripada gambar2 ni?
akrabnye tuan kambing dan kambing ni kan?kih..kih..kih..



note ; kat Malaysia ni ada tak orang camni?

keindahan ciptaan Allah s.w.t






sumber : daripada folder kat leptop en suami..dari email..

10 March 2011


Iera dapat email ni pagi tadi..iera rasa eloklah sekadar perkongsian..mana yang baik,kita berkongsi..mana yang tak baik,jadikan pengajaran..

Ni la diantara kandungan email tu :-

Assalamualaikum
Sekadar menyampaikan. ......

Pesanan terbaik dari seorang rakan....

Assalamualaikum,

Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui.

Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan

dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak,

seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh

melemparkan senyum kepada saya.

Kerana masih ada banyak waktu,

saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang

tidak saya kenali itu..

Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam.

Orangnya sudah berumur.

Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan.

Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.

Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada
tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul , dan

beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga.

Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada

anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah.

Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa

minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul.

Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh

surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan

dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, surah tauhid.
Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti

untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah
Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit.

Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena

dengan zaman sekarang, zaman globalisasi.

Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti

diajar supaya pegang betul-betul surah itu.

Sebab, dalam zaman globalisasi,

anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke

Amerika atau ke mana-mana.

Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah,

dia akan selamat, kata pak cik.

Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar
'untukmu agamamu, untukku agamaku' .
Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi

perkara yang saya mesti pegang.

Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda

Minda, kata pak cik, ialah ilmu.

Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden,

ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan >

sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati

Hati ialah iman, kata pak cik.

Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun

ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa.

Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul.

Kala u minda kuat tapi hati tak kuat,

maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan

iman,kata pak cik...

Ketiga, kuat fizikal

Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah,

susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik.

Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat,

susah nak beramal.

Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya
.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan,

beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya

di surau tersebut.
Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu.

Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..

Iqra'.....!

Take a break....... .meditate. ..3 minutes & calm your mind...
Recite 3x :
1. Katakanlah (wahai Muhammad); "

(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. "Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk

memohon sebarang hajat;
3. 'Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
4. "Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya".

My Little Baby Boy..

Yea..yea..dah dapat 2 orang nak buah..yang kakaknye nama Nur Syafika Najwa dan yang adiknya takde nama lagi..sian baby boy ni kan?so,buat masa ni panggil je baby boy dulu..hihihi..alaaalaaaaa...tomei2nyer..hihihihi.

Ni kisah Syafika masa kecik2 dulu..klik sini.

Layan je gambar2 baby boy yang baru berusia 3 hari ni...

tengah tido lagi..

saya lapar la..tengok rambut saya,terpacak kan?


ok..sekarang saya dah buka mata..sepet lagi mata saya ni kan?huhuhu..

Ya Allah,indahnya ciptaanMU..

Ni ayah Chik saya,ayah Chik nak ambik berkat sebab ayah chik pun dah tak sabar nak jadi daddy jugak..anak ayah chik nanti boleh la jadi kawan saya.hihihi

Eh..eh..nape kak yong saya duk kat celah kerusi tu??Oooo..kak yong saya merajuk ye sebab semua orang nak main2 dengan saya.

Ambik gambar dekat,cantiknya kak yong saya..mata besar..



Nota : Semoga tak lama lagi..baby boy dan kak yong dapat sepupu baru k..doakan chik dan ayah chik dapat baby gak tau..hihihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...